Welcome

Dobrodosli na oficijalni blog naseg online casopisa i foruma Gamers Space. Nadamo se da vam se svidja izgled kao i sadrzaj naseg bloga i nadamo se da mozete saznati mnostvo stvari i informacija. Ukoliko zelite da se pridruzite nasoj zajednici ragistrujte se na http://placeforgamers.express-forum.com/forum.htm.

02 децембар 2008

Miš proslavio 40 rodjendan


Miš, koji danas se nalazi medju milione i milione domova, sastavni je dao današnjeg kompjutera, bilo da se koristi za posao ili zabavu. 1. decembra 1968. Dag Engelbart je zajedno sa svojim timom na Stenford Univerzitetu (Kalifornija) kreirao prvi miš, naime njegov tim je tražio jednostavniji način kontrole kompjutera. Kao rezultat nastala je drvena "cigla" na točkovima sa velikim kablom. Jedan od naučnika ga je nazvao mišem, a to ime mu je i ostalo:
"We thought that when it had escaped out to the world it would have a more dignified name," said Mr Engelbart. "But it didn't."
Ostaje pitanje da li će se miš održati ili će ga nove tehnologij izbaciti iz upotrebe.

Na slici: Daglas Engelbart (levo) sa mnogim varijacijama svoga izuma, i prvim mišem (skroz ispred, drvena "cigla").

Star Wars: The Force Unleashed DS review


Ovo je jos jedna igra iz Star Wars serijala, a takodje je jedan od dijelova koji se ne zasniva na filmu sto se tice same price. Na DS-u je jako dobro obradena i zadovaljavace mnoge, a ne samo fanove svojom kvalitetom i igrivoscu. Izvlaci sto vise je moguce iz DS-a. Grafika je fantasticno odradena (kada uzmemo u obzir da je to ipak samo DS) i izgleda fino sa mnogo svjetlosnih efekata. Sto se kontrola tice one su jako dobre i jako mnogo koriste DS-ov Touchscreen. Naime na touchscreen-u se u obliku dugmadi prikazuju osnovne kontrole (Udar macem, bacanje maca, force grip, force push, force lightining, skok). Iako se ovo cini neprakticno ustvari to i nije, jer se kombo napadi izvode tako sto se stylus brzo pomjeri sa jednog na drugo dugme. Tako imaju odredene kombinacije, a ultimativni napad koristi svih 6 kontrolnih dugmadi. Kretanje se vrsi pomocu strelica dok se blok i sprint rade na L ili R pad. Muzika je jako dobra i sastoji se najvise iz kompozicija iz clasicnog Star Wars-a. Sama prica je jako dobra . U prvom nivou u kojem se upoznajete sa kontrolama igrate kao Darth Vader. Polako se upoznajete sa time da Imperija hoce da iskorijeni sve Jedi-e u galaksiji i prva misija vas vodi da ubijete jednog od njih. Nakon sto pobjedite jednog Jedi-a otkrivate da nije on bio ta sila koju je Darth Vader osjecao, vec njegov sin. Iako mu je bila misija da ga ubije Vader ga uzima k sebi i odgaja ga da bude jedan od Sith-a (suprotstavljenika Jedi-a koji imaju slicne moci kao i oni). Mnogo godina prolazi i taj djecak odrasta. Sada ste vi u ulozi toga lika i izvravate misije koje vam vas majstor zadaje. Prica je popracena raznim izmjenama toka, intrigama, izdajama i nudi mogucnost dva razlicita kraja. Sto se prilagodavnja lika tice ono je jednostavno i jako dobro. Mozete mijenjati izmedu bilo kojeg osvojenog odijela koja se otkljucavaju na razne nacine ili mozete mijenjati boju maca ako nadete odredene svjetlosne kristale. Ima jos dosta mini igara od koje su po meni najbolje duel macevima i koristenje veceg Force-a. Igra nudi i unos sifara. Samo jedna mana koju bi naveo jeste nedostatak medjusekvenci tako da ovdje samo slusate razgovore likova i gledate bezvezno "mahanje". Ovu igru preporucujem svakome ko bi volio da odigra akcionu igru na DS-u.

Vise informacija kao i screenove mozete naci ovde:
http://www.gamespot.com/ds/action/starwars2007/index.html